Aktuality

Podklady pre stredné školy

Ako sme sľúbili, zverejňujeme ďalšie zaujímavé informácie a fakty k projektom, na ktorých pracujú stredoškoláci v tomto ročníku programu Skúsenosť vs. Mladosť.

Ich témou je „Neprepáľme si budúcnosť“. Pričom chceme, aby sa zamysleli nad dvoma zdanlivo nesúvisiacimi vecami: teplom a odpadom. My, teplári, sa snažíme nachádzať nové možnosti výroby tepla, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a našim peňaženkám. Jednou z nich je využívanie odpadového tepla. Zamyslime sa teda spoločne, ako môže Slovensko vyzerať v roku 2050 vďaka zmene využívania zvyškového (odpadového) tepla.

V poslednom čase sa veľa hovorí o využívaní Zariadení na energetické zhodnocovanie odpadov (ZEVO), čo vyvoláva odmietavý postoj obyvateľov. No sú základným riešením pri znižovaní skládkovania. „Ľudia majú stále zaužívané slovo spaľovňa pri energetickom zhodnocovaní odpadu a takýto projekt nechcú. Vôbec im pritom nevadí kopa odpadu, ktorá zapácha a produkuje emisie,“ uviedol Peter Tauš, profesor Technickej univerzity v Košiciach počas diskusie o energetickom zhodnocovaní odpadu na nedávnej konferencii Vykurovanie 2024. Odborníci sa zhodujú, že moderné ZEVO zariadenia sú na inej technologickej aj environmentálnej úrovni ako pred 10, či 5 rokmi. Filtrácia a rôzne automatizované procesy pri spaľovaní sú na takej úrovni, že nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre okolité prostredie.

Aj niektoré z našich teplární odoberajú odpadové teplo z OLO v Bratislave a zo ZEVO v Košiciach.

Celkovo sa prihlásilo 29 tímov zo stredných škôl.
Celkovo sa prihlásilo 29 tímov zo stredných škôl.

Viac tipov k tejto téme nájdete na portály www.odpady-portal.sk alebo aj na zázname z našej konferencie „Udržateľné teplárenstvo“:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLPuPPFXjfJq2GZXUDHMVCBmxgHTo3Tbxn